Kerja,

Dapat Emel hantar dokumen untuk Simpanan Lantikan Penolong Pegawai Tadbir N27

Sunday, January 26, 2014 Baby Bee 61 Comments

post signatureAssalamualaikum...

hajat di hati aku nak carik cerita pasal aku temuduga...tapi belom dapat lagi dicarik...tapi aku nak kongsi la sikit bende baru yang aku baru je tau and baru je dapat.....


PENOLONG PEGAWAI TADBIR GRED N2722/01/201421/01/2019
Bil.Maklumat Urusan

1Tarikh Tutup Urusan :03/02/2013
No. Urusan :(SM20130019)
Status Urusan :SIMPANAN LANTIKAN



ni status dalam SPA




Kronologi terbaru :

22 Januari 2014 lepas ...aku dapat emel ...
Assalamualaikum w.b.t dan Salam Sejahtera.

Tuan/Puan,

Dengan hormatnya saya diarah merujuk perkara di atas.

2. Dimaklumkan bahawa Bahagian ini sedang dalam proses pertimbangan kepada calon simpanan untuk dilantik ke jawatan ke jawatan tetap Penolong Pegawai Tadbir Gred N27 (sekiranya ada kekosongan). Tuan/Puan diminta untuk mengemukakan dokumen-dokumen berkaitan sebelum tawaran lantikan dibuat:-

1) Salinan Resume;
2) Salinan Kad Pengenalan;
3) Salinan Surat Beranak;
4) Salinan Sijil SPM;
5) Salinan Skrol Diploma / Transkrip;
6) Salinan STPM;
**7) Salinan Slip Keputusan Peperiksaan Khas (KPSL); dan
**8) Slip Gaji Terakhir.
** adalah bagi calon yang sedang berkhidmat di dalam Kerajaan

3. Sehubungan itu, kerjasama pihak tuan/puan adalah dipohon untuk ,menghantar salinan-salinan tersebut secara terus melalui emel kepada saya atau difakskan ke Bahagian Pengambilan


ha ni la intipati surat

So bagi mengelakkan x dapat surat tu ...aku siap emel dan fax and suruh en hubs kol tanye ...sebab bile aku kol macam die mara je ..so malas la nak kol berkali2 kang kene sembur...hahahha

okay lepas ni proses ape x tau tapi aku berdoa la ditawarkan jawatan tetap plak..Insyallah

Ape2 pon kalau ade berita lain nanti aku kabarkan la ek ....



You Might Also Like

61 comments:

Hanida Moss said...

dear.. u dah dapat surat tak? status u dah tukar tak? :)

Baby Bee said...

xdpt g hanida...status pon baru tukar lwpas konfem ngan spa semua sijil da terima....same2 kite tunggu yek...

Mr Kims said...

awak dh dapat jawatan tu tak..?? Saya pun dpt email cmni gak.

Cik myb kt satu batch,,sy dr sabah

Baby Bee said...

mR kIM MASE saye tanye soalan ni ...memang saya dah dapat pon ...

Astiah ...ye ek satu batch x ingat yang mane sebab rase mcm sabah x ramai pon..kak dayang... memhalyza, khairil... astiah yang mane ek ?

CIK,,ehehehe sy rs mgkin sy satu batch dengan en kim,,sbb sy pun trima email sm dgan en kim,,ble tnya tak cik dpt surat lantikan dari spa dlu kan?ka dr jpa dlu?mau tau jak,,,ehehehe sbb sttus sy da brbah ke lantikan ttap tp blum dapt surat,,tu nak tau surat lantikan dr spa ka dlu cik dpt??skrg cik brtgas dman?

Hai cik,,bkn mksd sy mngkin sy 1btch dgn cik kim,,sbb punya sttus pun da brbh ke lntikan ttap 2okt hr tu,,nk tnya surt lntikn spa ka yg kc kluar?kn krsus dlu ka cik bru tau pnmpatn?cik skrg kat jbtn mn?

Baby Bee said...

nanti dua2 surat akan diberi serentak astiah...which means .... awk akan dpt surat tawaran spa dan surat kursus jpa...so dari situ awak kene pegi kursus yang makan masa 3 minggu ...lepas tu ....baru last day die bagitau penempatan..kalau x suke bole tukar antara kawan..tapi kalau x dapat awak duduk dulu kementerian mana yang dapat dan mohon lepas tu melalui hrmis... kalau nak bertukar... clear x? kalau x clear drop me an email yek... laila0983@gmail.com

Cik J said...

Hai..saya da dapat tawaran lantikan and kna lapor diri on 16 november ni kt putrajaya..kna attend kursus 3weeks kt intan kedah pulak..risau hati sbb im 4months prgnant..tape ke ea?ade x sape2 yg dapat mcm saya?

Baby Bee said...

Tahniah sebab dah terima..jangan risau..bagi mak yong aktiviti sukan memang tidak akan dibuat dan urusetia jpa..en joe en zawawi dan 2 org staff akan pastikan ibu mengandung jalan jauh pon ade kereta disediakan...kene maklum kat die yang pregnant and mintak bilik tingkat rendah sikit..kalau dpt bangunan intura lama la..kalau bangunan baru ade lif..ape2 pon boleh berhubung dengan urusetia.... kalau nak kan kepastian ....

Cik J said...

Oh..yeke..lega dengar..tq baby bee..nak tny utk borang medical check up tu..ade ruangan bg saksi..yg tu kita kna carik saksi sendiri ea?or masa lapor diri nt diorg yg akan jd saksi?sbb tny org xde yg bg jwpan btul2..segan da nk tny spa sbb da call bnyk kali..prgnt xyah buat xray kan?

Baby Bee said...

rasenyer mcm saksi tu bukan pesuruhjaya sumpah tu ke? sy pon xingat ...xray x perlu buat sebab awak pregnant...awk pg klinik berbayor je buat semua sekali nanti die cop segala macam....xpe awk kol je en helmi die bersedia nak menolong...kalau awak x kisah posting penempatan memane..so awk tunggu je kang hari terakhir kursus 3 minggu tu..sy dulu seminggu je kursus...good luck and selamat melangkah sebagai eo yerk

Cik J said...

Yg tu akuan sumpah kan utk pesuruhjaya sumpah..yg ni utk medical checkup..xphm knp perlu saksi sedangkan buat medical check up jgk nt doc yg sign..nk saksi ape lg..em..kalau ble nk balik sabah..tp rase mcm xdpt je..yela..prgnt kan..tp nk segan nk demand bagai..bru nk start da request..anyway..tq for the info..means a lot..

Baby Bee said...

MUNKIN kadang2 ade jugak yang dapat balik sabah..tapi jarang2 la..sebab kadang2 dpt di semenangjung tapi ikot keadaadn..awak doa je la awk dpt sabah..memula ni memang semua susah..tapi lame2 ok la..sy dulu pon nak balik terengganu..tp da dpt kementerian yang elok ..sayang plak..lagipon lepas sah jawatan boleh mohon tukar ...atau pon kadang2 macam bawah kdn ade banyak la kan bole mohn balik daerah camtu.... yang saksi tu kalau muskil tanye je en helmi die sedia membantu..jgn risau segan tu mmg tugas die..kang kalu awak x setel dokumen nanti ...x diiktiraf la ape susah pulak ...

Hai baby bee,,erm sy dpt srt dr spa sj dlu mggu ni,,srat twarn lntikan dr spa,srat dr jpa blum ada,,,sy pun risau,,hrp2,dpt blik sbah,,,baby bee skrg jabtan mn??mncbar x tgas sbgi eo no?

Baby Bee said...

kadang2 kalau asing ni ..munkin awak dapat kementerian kesihatan..sebab kalau awak di bawah jpa selalu die bagi serentak..skang ni sy bertugas di kementerian luar negeri....mencabar kalau awak banyak tugas..mcm sy di sini tapi kalau sebelum ni awak bukan dari jawatan yang sama..munkin mencabar sebab nak kene belajar macam2 bende baru...tapi 5 bulan nanti ok la..sebab sy mmg dulu pon da kerja kerajaan tapi kontrak..so kerja di sini ni se akan kerja lama...tapi ape2 pon fresh is good cume awak kene sentiasa belajar..memula ni awak kene down to earth amik hati staff....nengok mcmane die bekerja....

chikaro said...

Hi,
saya merupakan simpanan lantinkan , saya sudah dihubungi spa untuk meminta dokumen seperti kamu.saya telah menyerahkan dengan lengkap semua dokumen yang diminta spa. nak tanya, berapa lamakah proses status simpanan lantikan akan bertukar lantikan tetap didalam sistem SPA?

Baby Bee said...

Cik Chikaro,

Saya aritu 1 bulan....so awak kene tunggu je..senang kalau dekat laman spa.... dekat status tu da tukar lantikan tetap then awak boleh kol lah...tpi kalau awak ada masa..bole kol spa cek samada dapat x dokumen awak tu..sebab kadang2 spa xterima...

chikaro said...

hi,
saya dah call spa semua dokumen dah terima.so maknanya saya kena tunggu sebulan lah untuk sistem spa tukar simpanan lantikan ke lantikan tetap

chikaro said...

lupa pula nak tanya, smaa ke semua prosedur untuk semua jawatan? sebab saya simpanan lantikan penolong penguasa kastam w27.

Minggu lepas pergi ke SPA untuk membuat semakan calon simpanan PPT N27. Dimaklumkan oleh pegawai SPA bahawa calon simpanan seramai 4,001 orang, manakala hanya baru 600 calon telah dilantik setakat November 2014. Tempoh sah laku simpanan hanya dua tahun sehingga 16 Jun 2016 sahaja. Apabila nak semak ranking katanya tak boleh bagi tahu kerana sulit katanya...

Minggu lepas pergi ke SPA untuk membuat semakan calon simpanan PPT N27. Dimaklumkan oleh pegawai SPA bahawa calon simpanan seramai 4,001 orang, manakala hanya baru 600 calon telah dilantik setakat November 2014. Tempoh sah laku simpanan hanya dua tahun sehingga 16 Jun 2016 sahaja. Apabila nak semak ranking katanya tak boleh bagi tahu kerana sulit katanya...

chikaro said...

Confirmkah akan dilantik tetap lepas dpt email?

daK cHOmOt said...

Hi..

Nk tnya.. kt mna blh cek status simpanan dh bertukar ke lantikan tetap

Tq

daK cHOmOt said...

Hi... tumpang tnya.. kat mana nak check status kita dah tuka ataupun belum ke lantikan tetap. Saya dh anta dokumen yg diperlukan laz week.
Tq

Baby Bee said...

Chikaro..majoriti same je sebab semua spa yang uruskan..awak tunggu je..kalau da mintak sijil tu maksudnyer kaki sebelah da masuk..cume lambat cepat die nengok la keperluan kementerian tu... sabar ... insyallah la tu

Baby Bee said...

Suntaresan Sauamamtham

Ranking memang sulit..awak xpayah tanye bile da jadi simpanan tunggu je bile nama kene panggil through email...

Chikaro..sekali lagi...kalau awak x percaya pon xpe ..xde masalah hahaha ..sebab sy da dpt da melalui emel...lain la alih2 die cek sijil awak x iktiraf ke ape ke...so ape2 pon sabar..kalau awak x sabar cengane..kdg2 ade org tu hantar sijil skang 6 bulan lepas tu panggil... gitu la..untung sikit sy dipanggil awal..tpi at least awak da anto sijil..dari org yang xdpt ape2 ni menunggu.... sabo yekk

Baby Bee said...

Dak chomot,

sile buka website spa yang kite temuduga tu lepas tu cek kat status permohonan perjawatan tu ...

daK cHOmOt said...

Nape sy cri tdi xjmp ye.. dkt senarai keputusan temuduga tu ke?

Baby Bee said...

ha ye la tu..yang keputusan temuduga..silap sori sy pon x bukak main cakap je..awak bukak je satu2 yang awak mohon tu..kalau da bertukar die akan tulis lantikan tetap..kalau x tukar awak masih kekal la simpanan..cengitu la ceritanye...

Hai bby bee,,ya sy pun da lntikan ttap ppt n27,,da cal mmber kt jpa,,pttnya sy trglong dgn yg krsus dintura bru2 ni,,tp en helmi ckp trlmpau rmai jd dia bhgi 2group,,km ni lpor februari 2015 trus krsus,,,so tgl tggu jak la,,,atlis ada ms sblan dr skrg,,,km ni antra mrkh 70-80,,,,

Baby Bee said...

Astiah...tang markah tu mcmane awak tau ek..hahahaa...xpe so awak bole buat preparation dari segi mental...dari segi duit..sebab kalau kate dpt kl kene pikir gak tu...tpi selalu ade keluarga die hantar balik..xde keluar bujang2 ni dapat la putrajaya tu...heehhe kalau awak tau berapa sy pon nak tau jugak ni sy dpt berapa markah hahah

hi,

sorry bukan tak percaya, sekadar bertanya. saya interview hari tu 9.9.2014 lepas tu result keluar 20.10.2014... dapat status simpanan lantikan. Pada 23hb.10.2014 spa call minta dokumen salinan seperti awak. spa kata 24th.10.2014 is the last day. saya dah email..rupanya mereka tak terima.lepas tu 11hb.11.2014 semua dokumen lengkap diterima.Saya tanya spa dah terlambat kah? mereka kata tak.... so sampai sekaranglah menunggu...sebab masatu ada orang yang reject sebab dapat ...saya penjawat awam juga pembantu penguasa kastam w17 ...dan sekarang menunggu untuk penolong penguasa kastam w27

diploma accountancy dari uitm

Baby Bee said...

chikaro,

memang kene cek dokumen ngan en azlan...kalu xcek xdpt nanti lambat..awk jgn risau selalu dokumen da terima maksudnye nnt dpt la surat tu..sy ponxsabar dulu..amik mase sebulan dari tarikh terima dokumen..tp tu kalau kekosongan diperluka. segera..kalau kate belom diper.ukan die akan simpan..sy pernah ta ye spa...dokumendie mintak sebab jpa mintak ppt simpanan..so die akan submitkalau awk da lambat submit..nama awk akan dpt batch lain...gitu.....elok la awk da keje n banyaj tawaran....so sabar yek..sy dulu lame .agi dr awk......sy temduga bulan 5 2013.. keputusan simpanan 8/2013 lepas tu psnggil bulan mac2014... ha lame kan.... so versabar doa2 je nameawk naik cepatkalau ade nombor en helmi joa bole kol...sy xde...haritu org kasi tp daxde da.... gitusy doakan dapat le ek.lambat ke cepat...pon..amin.

Azlina Kamar said...

Hai astiah. Bole sy dptkn no tel en Helmi x. Tq

mohd firdaus said...

Sy pun asalnya diberitahu kemungkinan bln 2 tp sampai hari ni(30/12/14) xdpt ape2 surat dari SPA or JPA..anyone help plsss...

mohd firdaus said...

Call SPA xde org jawab, nak tny pasal surat tawaran sbb status dah bertukar jadi lantikan tetap 26/10/14 tp samapau hr ni xde ape2 surat dapat. Operator SPA ckp pegi ke p/jaya utk ambik surat tawaran tu, betul ke step ni?

AQIE UDA uda said...

Sory ganggu. Nak bertanya. Saya dah bg semua dokumen. Arini 01.01.2015 semak status PPTN27 dah hilang status simpanan lantikan. Status lantikan tetap pun takder. Jd biasa balik tiada pengambilan dibuat setakat ini. Pelik gak.

AQIE UDA uda said...

Sory ganggu. Nak bertanya. Saya dah bg semua dokumen yg diminta SPA. arini semak status sistem SPA jawatan PPTN27 dah dah takder status calon simpanan. Status lantikan tetap pun takder. Dah kembali kepada status tiada pengambilan setakat ini. Pelik gak. Mohon pencerahan.

R kustika said...

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera

nak tanya klu sblm ni sy mmg calon simpanan dan pd bln 11 thn lps ade mohon baru.Bl sy check blk status sy smlm, dh tkr jd tiada urusan pengambilan mulai pd tarikh pendaftaran permohonan jawatan. Jd status simpanan yg lama tu still lg valid ke?

R kustika said...

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera

nak tanya klu sblm ni sy mmg calon simpanan dan pd bln 11 thn lps ade mohon baru.Bl sy check blk status sy smlm, dh tkr jd tiada urusan pengambilan mulai pd tarikh pendaftaran permohonan jawatan. Jd status simpanan yg lama tu still lg valid ke?

R kustika said...

ssalamualaikum dan Selamat Sejahtera

nak tanya klu sblm ni sy mmg calon simpanan dan pd bln 11 thn lps ade mohon baru.Bl sy check blk status sy smlm, dh tkr jd tiada urusan pengambilan mulai pd tarikh pendaftaran permohonan jawatan. Jd status simpanan yg lama tu still lg valid ke?

Baby Bee said...

Cik aqie.. awak kene kol SPA untuk tanya lebih lanjut..saya bercakap berdasarkan pengalaman saya je..kalau yang mcm sy xpernah lalui susah saya nak komen....

Baby Bee said...

Cik aqie.. awak kene kol SPA untuk tanya lebih lanjut..saya bercakap berdasarkan pengalaman saya je..kalau yang mcm sy xpernah lalui susah saya nak komen....

Fimi Canopy said...

saya adalah calon simpanan.pada 30/10/2014 saya telah menerima panggilan dari spa,tapi saya tidak menjawab panggilan tersebut kerana tengah melahirkan baby.tapi pada 31/10/2014 saya mendapat email.disebabkan masih lagi bercuti saya tidak melihat email tersebut.pihak spa ingin salinan dokumen psb kontrak (pegawai sedang berkidmat kontrak).Saya hanya melihat email tersebut pada hari ini selepas masuk kerja.manakala pada 15/11/2014.saya menerima sms bahawa saya adalah calon simpanan.bagi pendapat awak adakah saya masih lagi bernasib baik untuk mendapat kelayakan status tetap?

shaza said...

Hai, rasenya if sy x postpone tarikh lapor diri, msti jumpa awak.... sekarang posting dimana?

shaza said...

Hai, sy ade dpt surat jpa utk lapor diri 16.11.14... kalo sy x postpone tntu jmoa awak.... posting dmna skrang?

No Rini said...

boleh dptkn no nak call spa x..sy pn simpanan tp skrang dah xblh tgk kt web spa

No Rini said...

salam blh sy dpt no spa tu tak..sy pn calon simpanan n27 gak

Baby Bee said...

shaza sekarang berkhidmat di kementerian luar negeri..dah hampir setahun da ni lagi beberapa hari je lagi ..hehehe

rini saya xde nombo telefon tu..awak kene dpt surat baru ade nombornyer

hai...nak tanya..saya last year ada interview SPA dalam bulan November 14..lpas result kluar blan january 15 saya dapat status calon simpanan...lpas tu sya check this month(april) dah tukar simpanan lantikan..ada beza x?.licik la sistem SPA ni...bila saya baca2...lain pula info ckp sistem spa btukar bln jan 2014...tp x semestinya dpat kn kalu simpanan ni...ada happy ada sedih juga la....

Baby Bee said...

rasa mcm same je xde beza....tapi semoga berjaya la ek... insyallah ader rezki ade la tuh .. hehe

yana yassin said...

Sekarang ranking calon simpanan dah boleh semak di dalam web SPA . sekarang calon simpanan ada 7000 dan tarikh expired pada jun 2016 .
baca sini :
http://www.yanayassin.com/2015/04/ranking-calon-simpanan-penolong-pegawai.html

Qadzafi Que said...

baru check spa8i....jumlah calon simpanan da susut sbnyk 4k (asal 7k)

Cmner nk check ranking ke brape ye

Baby Bee said...

wmaznah..rangkin x bole di check ... kalau rangkin depan..awal sikit panggilan die ... kalau rangking belakang lambat sikit panggilan nye... itu je lah hehehe

jue nano said...

Hai.. Sy pn dpt tawaran.. Tp kne kursus kt intan johor.. Daftar kt putrajaya 8 nov

jue nano said...

Saya dapat jgk.. Tp kursus kat intan johor.. Daftar 8 nov kat putrajaya

shila said said...

Oooo camtu eh ?
Kalau pegawai sedang berkhidmat kontrak memang konfem dapat simpanan ke?
Pihak spa br je col sy td mintak surat salinan yg same.
😭😭😭😭😭

Acik Ya said...

salam na tnye... sye terime lantikn penolong akauntan .... bile buat checkup... kne buat x-ray ke?? sbb mse pegi klinik kerjaan die CME check bp,urine,Bert,tinggi,mata..n then die isi borng tu je.. kne buat ke x-ray ekk?? atauu Ade jwtn2 jee yg perlu buat x-ray..