Beauty

What's in My Makeup Bags

Wednesday, November 09, 2011 Baby Bee 2 Comments

randomly disebabkan aku tak sibuk..n konon2 nak buat ala2 you tube le..sebenarnyer...aku malu la nak buat video..so aku hamek je gambo n tatapkan kat sini...korang nengok le ek...dulu aku banyak pakai barang mahal-mahal jugak..skang ni pakai jugak..tapi ni mekap bag tiap2 ari punyer barang....kalau macam yang mahal2 tu aku simpan kat humah....munkin boleh la kate aku beauty hoarder..sebab tiap2 bulan nak je membeli barang kosmetik...pada aku yang penting skang ni...skincare product....makeup product..n baju...tapi nasib la den ni tak badan ala2 model kan..kalo badan kecik..lagi la bapok banyaknyer baju aku ader..ahaha okay enough ramblings.....meh terjah beg mekap den....

so bawah ni den akan summary kan semua la...ader barang aku baru je beli semalam...sebab kalo nak pakai tiap2 hari ni better yang murah2 je..kalo ocassionally pakai la mahal pun..lain la kalau duit tu berjuta2 kau hado...mase tu ahaha aku tetap pakai yang murah jugak..(eceh) insyallah satu hari nanti..den kayo la....kayo ngan senyuman...amin...

Essence of Beauty
RM 59 set of 4 rasenyer
beli dengan abbie beauty shop
Abbie ni bagus tiap kali kalo kite da beli kejap je dapat n kalau ader ape2 promo baru die akan bitau...so good to beli..aku beli sebelom raya kot..n so far semua brush aku gune da..cume blusher n contour brush ni paling banyak pakai sebab skang ni mengedik nak pakai bronzer..wlupun tak bape reti pakai..pagi tadik aku tenyeh2 jugak muke aku..lepas tu nampak cam...asal ek lebam pipi sendiri..overloading bronzer kot..bronzer ni sikit2 je ...letak kat bawah pipi..dagu....kasik kurus sikit (of coz la perlu yerk tuan2 puan) hahahahaha.....ok berbaloi sebab beli 3 batang dpt 6 brush..jimat....n sebabnyer blusher brush jugak leh jadik powder brush...2 dalam 1 kawan..takkan nak bawak mekap beg besar...hahahah

Essence Black Mania Carbon Black Eyeliner Pen (RM 12.00 hengget rasonyer)
semalam baru beli....mata die bukan stylo brush tu...tapi sebijik cam mate pen marker....aku baru pakai harini..so belom tau lagi rasenyer camne la...setakat ni ok la..cume die tak kering2 pun dok...ape la..lame au kerdip2 mate..tapi tak kering2....kalau perfomance tak up..ujung bulan ni terpakse le beli lain..malas da nak pakai yang pencil ni..asik2 korek asik2 korek..aku still pakai..tapi ingat nak tukar..nengok arr sebulan lagi ape yang bertahan...boleh beli kat mane2 watson....berjimat hemat la..sebab pakai kat opis...lagipulak kat opis kite tayah la stylo mylo..yang nengok ktie 8 jam tiap2 hari hanyalah pc depan mata hahaha.....

Makeup Corrector (pensel kaler biru tuh) RM 5 hengget kat Daiso
bende ni aku beli mase kat kl g..aku nengok org review..cam best je..kalu kite tersilap conteng muke kan..kite just sapu2 je..die mcam lilin.....ntah ape2..tapi aku mmg sentiasa simpan sebab aku tau da nak gune kalo la nanti mekap aku meleleh berkecai ke hahahahaha....

Eye Primer Elianto 01 (aku tak hengat sey rege berape)
Aku beli tahun lepas kot...tapi aku jarang2 pakai..tapi rupe nye.....ok je..primer ni kalau nak lekat eye shadow lame sikit boleh je....kadang2 kan kite ni jenis tatau kan ok ke tak....aku pun sejak2 pakai eye primer nampak lasting sket...kite kalo pakai eye shadow ader jenis tak tahan...kejap je habis....

aku pun bukan tau sgt pun...tapi ye la kalau yang mahal tu orang pakai urban decay..da kalau nak pakai untuk keje ni....ntah la..kalau jalan2 takpe beb..kite nak present diri kite dekat org...nak suh org kate wah....santek nyer..pegi keje ni kalau takde program bese2 sudah le kan..hahahaha

Pengorek (sharpener) Elianto RM 6 hengget
asal ntah...dulu aku nyer pengorek bese je..bile die da ilang rase lost pulak sebab semua bende nak dikorek kan..eye liner....lip liner..susah jugak sebenornyer...aku syg pengorek dulu tu..ader yang saiz besar n kecik..tapi da takde lenjan je la...hahaha 6 engget mahal dok

MAC Studio Fix (RM 115) NC40
Paling mahal skali kot dalam ni..tapi pakai pun tak banyak mane...memang dari dulu aku tak tukar2 mekap muke pun...yang paling best tu.....aku da berjaya meyakinkan 6 org jugak la untuk pakai bedak yang same....mac ni yang aku pakai ni..die boleh jadik foundation..kalao nak fullcoverage tenyeh je sampai lebam..die oxydised..maknanya mase mule2 pakai nampak cam mak minah penuh bedak (tepong gomak) tapi lepas 30 minit die jadik cantik...dulu aku just pakai bedak je untuk semua2...skang ni aku pakai liquid bb creme..jimat sebab just touch up je..dulu aku beli bedak setiap 2 bulan sekali..skang ni 4 bulan baru beli..n kalau nor dpt belikan kat opis die ...separuh harga je sebab die keje estee lauder........tapi start bulan depan kot..kene kirim barang dior plak..huiyooooooo dior lagi la mahal..aku nak masuk pun tak berani....

Garnier skin Natural Light BB instant Fairnes  (RM 29.90)
Memula mase beli skeptical nyer la..ape istimewa sgt bende alah ni..tapi sebab aku dok nengok org dok pakai bb cream ni..so nak try la..nak beli yang mahal2 tanak la bazir duit..so aku just beli yang ni..aku dah pakai 4 bulan da...memang ok je..tapi coverage nipis yerk..cume muke akan jadi cerah sikit la...n aku tak kisah mane..sebab lepas tu aku lapiskan ngan bedak mac aku..hokay...senang je kan.....

Nars Blusher in Super Orgasm (RM 111.90) beli kat LYN ngan Curlysue
klik kat Curlysue untuk link yerk
Sue ni baik sgt ...n sebab aku da beli macam2 kat die.....jadi aku leh beli order n bayo kemudian lagi...amik mase sikit nak sampai mesia..tapi kalu rege die murah dari mesia ape salahnyer...aku selalu dengar org puji kate nars bagus la ape la...so aku pun mencuba..and kebetulan mase tu blusher aku habis.....ok la.....die shimer...and long lasting..warna pun menarik jugak arr....tapi lame nak habis...sejak aku mula beli ....bulan 8 sampai da bulan 11 ni sikit je bergerak blusher ni..ntah2 sampai setahun...so pada sape2 nak beli barang mekap luar negara n tatau nak pegi mane...sile le pegi kat sue yerk...konfem berbaloi2..baik n selalu bagi feedback....banyak da aku beli ngan die....eye shadow sleek, urban decay mostuiriser, khiels facial wash, lip gloss,lipstick....hahaha tak masuk g yang aku pikir aku nak beli...hahahaha

Elianto lip liner (rege tak ingat )
Aku beli kaler nude...sebenarnyer tak suke pun nak pakai..tapi pakai sebabnyer lebey lasting nanti lip gloss ke lipstick kan...aku pakai gak la...aku suke nude senang sikit rasenyer 8 inggit je kot ..beli tahun lepas...suku baru habis..ntah bile nak habis....

Maybelline Lips Balms Baby Lips (RM11)
baru je beli semalam..hahaah gatal nak beli..konon2 boleh la bibir aku jadik pink..nak nengok..bole ke idop..hahahaha

Essence bronzing compang powder shimmer 01 bronzing queen (RM14.90)
ini la bendenyer...yang aku nak beli sgt tu..bronzer wlu pun tak pandai pakai..hari pertama ni aku letak kat idong tepi kasi mancung..tepip pipi kasi pipi kureng bulat ...bawah dagu haahah ..ye ye je..nanti kene perkemaskan lagi la...sebab skang ni aku baru test2 je...munkin kene belajo kot ...kejadah ape bende kaler perang ni..mengelapkan muke aku ader le

Essense Lip Gloss (RM10.00)
Daiso Lip Gloss (RM 5.00 )
aku gini la...kalau bende2 side effect ni bio mura...yang nak mahal tu bedak..sebab tiap2 hari pakai....ok la kot setakat ni..daiso tu pekat sgt...cam pakai gam..so that's why aku beli lip glos lain..aritu beli yang tak ori nyer mac lipstick..harini beli besok patah..ape jadah ntah...

Sleek Pallete beli kat curly sue gak RM48.00
dalam ader 12 kaler..magnetik kaler..n semuanya cantik2..aku suke...kat us harga $10 je..tapi bese la kalo da balik mesia..mahal la..tapi harga aku beli tu ok la..sebab aku takde kad kredit so ape2 harga pun aku terima je lah...


okay sekian yerk..ader lagi bende yang takde tapi aku tak bawak pegi keje sebabnyer aku biasenye malas nak touch up..sekali sudah la tepek banyak2 kali kuar lak raksaksa jerawat kang...kulit da tak macam dulu..dulu pakai lame2 mekap tak kuar pun ..skang ni tak tentu hala kuar je ...menyampah den..hahahahahaa nanti aku buat cite pasal nak pakai mekap lak...sebab org dok tanye..ni bukan pro punyer ek..saje2 je pengalaman aku

kesimpulannye..bolej je beli mahal..tapi pakai time special aje..kalo time keje ni...pakai je biase2 ko nak touch up lapan ribu kali pun tak rabak poket..ader barang yang elok je murah pun...kalo mahal pun ok..cume bersedia la membeli kalau time da habis ngeh ngeh ngeh...korang lak.....macamane...ape dalam beg kosmetik korang...

You Might Also Like

2 comments:

realdahlia said...

WINK!WINK!WINK!

Baby Bee said...

kak d..belom tercapai nak beli mekap bobbi brown...bile ntah hahaha